Yaş ilerledikçe tüm vücutta yaşanan değişikliklerle beraber saçlarda yaşanan değişikliklerde gün yüzüne çıkmaya başlar. İlk göze batan ise saçların beyazlaması olur. Beyazlayan saçlarla ilgili çok farklı bilgiler zaten toplumsal bellekte mevcut. Örneğin ‘beyaz saç koparılırsa çoğalır’, ‘bir tel beyazladığında hepsi beyazlamaya başlar’ gibi bilgiler çocukluktan beri söylenegelir. Bu bilgilerin bilimsel temeli olmamakla beraber gerçekliği de kanıtlanmış değildir.

saç beyazlaması

Saçların Beyazlamasında Genetik Aktarım Önemli Bir Faktör

Kısmen doğru olan bilgiler de yok değil. Stresten saçların ağarması stresin saçlara olan olumsuz etkilerinden sadece biridir. Bu durum yine de saçlardaki melanosit hücrelerinin sayısı ile ilgili olsa da baş edilemeyen stresin saçlarda olumsuz etkisi söz konudur. Sigara kullanımı ve güneşin ultraviyole ışınları serbest radikalleri etkiler ve saçlarda bulunan melanosit hücrelerini yok eder.

saç bakımı

Sigara içmemek ve zararlı ultraviyole ışınlarından saçları korumak saçların beyazlamasını engellemese de yavaşlatır. Saç beyazlamasında genetik faktörün etkili olması da bazı tahmin olanakları sunar. Anne ya da babanın saçlarının beyazladığı yaşların çocuklar için de yaklaşık olarak aynı olma ihtimali vardır. Bu kesin bir durum olmamakla beraber yaklaşık tahminler sunar. Çünkü saçların beyazlamasında çevresel etmenlerin de oldukça etkisi vardır.